Dans uit de schaamte

“Dans uit de Schaamte” is een workshop die ik samen met Theo van der Heijden geef. We combineren Transactionele Analyse (TA) en Movement Medicine (MM) om je tools aan te reiken om een leven vrij van schaamte te creëren.

Wij (Theo en ik) zien schaamte als de meest ondermijnenende en ontkrachtende zijnstoestand die wij mensen kunnen ervaren.
Wanneer we ons schamen, gaat dat altijd gepaard met een diepe afkeer van onszelf, soms zelf walging, en de gedachte dat er iets vreselijk mis is met ons. We zeggen eigenlijk “Sorry dat ik besta!” en energetisch verdwijnen we.
Schaamte dooft het Heilige Vuur in ons en vermoordt onze Onschuld.

Schaamte is een diep verankerde overlevingsstrategie uit onze jeugd en in onze cultuur. Het is een instinct om niet verstoten te worden. Echter als we willen groeien, als we vanuit onze eigen waarheid een vervuld leven willen creëren en onze authentieke bijdrage aan de wereld willen geven, dan moeten we onszelf bevrijden van deze desastreuze ondermijner.

In de workshop werken we met twee archetypen uit zowel MM als TA, die we nodig hebben om ons uit een leven met schaamte te halen: The Dancing Warrior/Volwassene en The Wise Elder/De Voedende Ouder.
Deze archetypen staan ons altijd ter beschikking. Ze brengen ons altijd weer terug in ons eigen centrum, in onze kracht en helderheid. Ze zijn het medicijn voor een leven zonder schaamte en vol met levenslust, eigenheid en vervulling.

Naast uitleg en inzicht over deze ondersteunende krachten, dansen we vooral veel met deze archetypen om ze in ons lichaam, hart en mind te leren herkennen, te verankeren en te versterken. Daardoor blijven ze ook in je dagelijks leven tot je beschikking.

Deze dag is een  blend van Transactionele Analyse en Movement Medicine. Om mee te doen is ervaring met deze disciplines niet nodig.

Deze workshop staat momenteel niet gepland. Maar kan altijd in jouw community georganiseerd worden.